Zastosowanie znaczników izotopowych do badań jakościowych alkoholi i sprawdzania źródła ich pochodzenia dla celów przemysłu spożywczego i produkcji biopaliw
Celem badania składu trwałych izotopów węgla (δ13C) i składu trwałych
izotopów wodoru (δD) w mieszaninach spirytusów nieznanego pochodzenia
jest określenie typ surowca wyjściowego użytego do produkcji spirytusów
(żyto, ziemniaki, kukurydza, jęczmień, itd), oraz dokonania oceny
proporcji mieszania, szczególnie w przypadku mieszaniny surowców z
roślin C4 kukurydza i C3 zboże lub ziemniaki. Badanie składu trwałych
izotopów wodoru (δD) pozwalają określić sposób prowadzenia procesu
fermentacji ponieważ spirytusy wytworzone przy udziale bakterii są
znacznie wzbogacone w cięższy izotop wodoru. Badania te są szczególnie
cenne do potwierdzenia autentyczności surowca użytego do produkcji wódek
gatunkowych. Osobnym problemem jest identyfikacja i określenie wpływu
poszczególnych typów genetycznych alkoholi użytych jako komponenty paliw
(biopaliwa).
Badania te powinny być zlecane przez Przedsiębiorstwa Przemysłu
Fermentacyjnego „Polmos” i „Akwawit”, jak i destylarnie i wytwórnie
wódek gatunkowych.